NOWY TREND - FLEKSITARIANIZM

Czy słyszeliście już o nowych trendach w żywieniu? Fleksitarianizm to ponoć obecnie najzdrowsza dieta. Czy wiecie skąd się wziął, na czym polega i kto go wykreował? Ogólnie rzecz biorąc jest odpowiedzią na nasze obecne potrzeby. Jako coraz bardziej świadomi konsumenci chcemy żywności nieprzetworzonej, lokalnej, świeżej i zdrowej. Taki własnie jest ten trend.  Jeśli jeszcze nie spotkaliście się z tym pojęciem, to odpowiedź na powyższe pytania znajdziecie w dzisiejszym artykule. 
Jesteście ciekawi?
Zapraszam do lektury!

nowy trend - fleksitarianizm



NOWE TRENDY 

Fleksitarianizm jest pojęciem stosunkowo nowym, jednak taki sposób żywienia niektórym znany jest już od dawna. Pierwszy raz tego pojęcia użyła dr Linda Anthony pod koniec XX wieku. Początkowo mało kto był nim zainteresowany. Dopiero w 2009 roku, kiedy to Paul McCartney wraz z córkami zaaranżował akcję zachęcającą do rezygnacji z posiłków mięsnych w poniedziałki, o fleksitarianizmie zrobiło się głośno. Hasło Meat Free Monday zdobyło ogólnoświatową sławę, a do akcji przyłączyło się mnóstwo osób – w tym celebryci (m.in. Emma Thompson czy Jamie Oliver).

Fleksitarianizm polega między innymi na ograniczeniu spożywania produktów odzwierzęcych (mięsa, drobiu, wędlin, kiełbas, mleka i nabiału, ryb, jaj, etc.) na rzecz produktów roślinnych. We fleksitarianizmie nie chodzi o to, aby całkowicie z nich zrezygnować, ale aby ograniczyć ich spożywanie do np. dwóch razy w tygodniu lub wedle własnego uznania. Często mylony jest z semiwegetarianizmem, w którym dopuszcza się jedzenie białego mięsa, a całkowicie wyklucza czerwone. Pojęcie to ma również drugie znaczenie, gdzie za fleksitarian uznaje się osoby, które okazjonalnie spożywają mięso (np. w domach przyjaciół, na przyjęciach, poza domem) a na co dzień stosują dietę wegetariańską lub wegańską.


Przykład fleksitariańskiej piramidy żywieniowej:

piramida żywienia fleksitarianizm
http://pavloczka.pl 

ŚWIADOMOŚĆ KONSUMENCKA 

Taki elastyczny sposób żywienia ma coraz więcej zwolenników, którym chodzi przede wszystkim o zdrowsze jedzenie, a dla których przejście na wegetarianizm lub weganizm to zbyt duże wyzwanie.

Ostatnio nawet ukazała się informacja z Wielkiej Brytanii na temat zamykania działów mięsnych w hipermarketach Tesco. Zamknięte zostaną stoiska ze świeżymi produktami, jednak nadal kupić będzie można mięso paczkowane. Co ciekawe Wielka Brytania była w czołówce krajów, gdzie spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych dotychczas było jednym z największych w Europie. Decyzja zamknięcia działów mięsnych świadczy zatem o coraz większej świadomości konsumentów na temat żywienia. Z czego może wynikać ten fakt? Mówi się, że pokolenie Milleniasów, czyli ludzi urodzonych między 1980-2000, którzy obecnie stanowią ponad 25% populacji, to ludzie świadomi jak ogromny wpływ na stan środowiska i naszego zdrowia mają między innymi codzienne wybory żywieniowe. Ostatnio również obserwuję trend u coraz młodszego pokolenia a'propos diety wegańskiej. I wcale mnie nie dziwi. To pokolenie stawia przede wszystkim na jakość i estetykę jedzenia, ale jest także bardziej empatyczne od starszych. Jedzą oczami, a swoje wybory określają w większości przypadków na podstawie zdjęć z internetu. Nie będą więc wybierali byle czego, a dieta roślinna w pełni zaspokaja zapotrzebowanie na te dwa czynniki. Jest kolorowa, smaczna, wartościowa i nie przyczynia się do krzywdy naszych braci mniejszych, czyli zwierząt. 


WPŁYW NASZEJ DIETY NA ŚRODOWISKO 

Każdy z nas pozostawia po sobie ślad węglowy. Pomidor, kalafior, krowa, kurczak, człowiek. Ślad węglowy to całkowita suma emisji gazów cieplarnianych (tak, tych powodujących dziurę ozonową) wywołanych przez daną jednostkę, organizację, zwierzę czy roślinę. Nie bez znaczenia jest więc wybór diety opartej w głównej mierze o nieprzetworzone produkty roślinne na stan środowiska w którym żyjemy. Rośliny jak widać na poniższym obrazku w znacznie mniejszym stopniu przyczyniają się do powstawania śladu węglowego. Ograniczając spożycie mięsa w diecie, zmniejszamy nasz ślad węglowy, a co za tym idzie bardziej dbamy o środowisko. 



źródła: wwf.pl


PODSUMOWANIE

Cały trend fleksitarianizmu prowadzi do następującego wniosku: świat wyraźnie zmierza w kierunku diety roślinnej. Najbardziej zagorzali mięsożercy muszą niestety pogodzić się z faktem, że dieta mięsna wcale nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie i naszą planetę. Jeśli zatem zbyt trudne jest dla Ciebie przejście na wegetarianizm lub weganizm to zrównoważona dieta w oparciu o filozofię fleksitarianizmu może przynieść dla Ciebie największe korzyści. 


Więcej na temat fleksitarianizmu dowiecie się z bloga Fleksitarianizm.pl 






Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u i udostępnij znajomym! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 ŻYJ ZIELONO - FOR BETTER LIFE , Blogger