DYNIOWE RISOTTO W BIAŁYM WINIE
Dzisiejsze danie to już kolejny przepis z dynią w roli głównej na tym blogu. Była zupa dyniowa, było curry z dynią, było kasztotto z dynią i jarmużem, a teraz pora na risotto! Byliśmy ostatnio na kolacji w fajnej knajpce i tam miałam okazję spróbować dyniowego risotta w białym winie z rozmarynem. Postanowiłam spróbować odtworzyć tę potrawę w domowych warunkach i nieco ją odchudzić ;) Powiem Wam, że udało się w 100%.
Zresztą sprawdźcie sami ;)
Zresztą sprawdźcie sami ;)
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szt. dyni (ja użyłam dyni piżmowej)
- 1 cebula
- 200 g ryżu basmati
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- szklanka białego wina
- słodzidło: łyżka miodu lub syropu klonowego
- pół szklanki wody
- garść szpinaku
- 50g płatków drożdżowych w wersji wegańskiej lub parmezanu
- litr bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
- Dynię obrać i pokroić w kostkę, to samo uczynić z cebulą. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić cebulę. Dusić kilka minut. Następnie dodać pokrojoną dynię oraz słodzidło i odrobinę wody. Smażyć przez kilka minut do miękkości. Gotową dynię podzielić na dwie części. Jedną odłożyć na miskę na bok, drugą zblendować z połową płatków drożdżowych na gładki krem.
- Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić surowy, nieugotowany ryż. Lekko podsmażyć. Następnie dodać bulion oraz wino i mieszając od czasu do czasu, poczekać aż ryż wchłonie cały płyn. Kiedy ryż będzie już miękki należy dodać dynię (tą zmiksowaną i tą w kawałkach), szpinak oraz rozmaryn i dokładnie wymieszać. Na koniec można dodać sól i pieprz do smaku.
- Risotto podawać posypane resztą płatków drożdżowych. Smacznego!
Spodobał Ci się wpis?
Polub na facebook'u i udostępnij znajomym!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz