SUPER ZIOŁA - Herbaty ziołowe

W tej części serii skupimy się na roślinach, z których można zaparzyć magiczne napary między innymi oczyszczające, odtruwające, uspokajające i wzmacniające.Większość z nich jest łatwo dostępna w postaci herbatek, dostaniemy je w każdym supermarkecie czy sklepie zielarskim. Matka Natura obdarzyła nas wszystkim co potrzebne, wystarczy tylko dobrze się jej przyjrzeć. Nie potrzeba nam tony tabletek reklamowanych w telewizji, które obiecują cuda, a jedyne co czynią to spustoszenie w portfelu i jeszcze większy uszczerbek na zdrowiu. 
Zachęcam wszystkich do korzystania z darów natury, zwłaszcza tych, którym zależy na zdrowiu i dobrym samopoczuciu. A chyba wszystkim zależy prawda? 



ZIELONA HERBATA
W Chinach czy w Japonii spożywanie zielonej herbaty jest głęboko wkomponowane w kulturę. Pierwsze wzmianki o piciu zielonej herbaty pochodzą przed 4 tys. lat. Herbata zielona nie jest poddawana procesowi fermentacji, dzięki czemu zachowuje swoją naturalną barwę i smak. Jest polecana zwłaszcza w czasie upałów. Najpopularniejsza odmiana Sencha pochodzi z Japonii i jest silniejsza od chińskich odpowiedników. Parzenie zielonej herbaty to niezwykle ciekawy proces, gdyż w zależności od temperatury czy czasu parzenia, uzyskamy zupełnie inne właściwości, nie mówiąc już o smaku czy intensywności naparu. Dobrze zaparzona herbatka ma pozbawiony goryczy smak i delikatny aromat. Pierwsze parzenie zazwyczaj trwa około 2 minut. Drugie parzenie trwa już jednak zaledwie 30 sekund. Przy kolejnych parzeniach zwiększamy czas o około minutę.

Właściwości zielonej herbaty:
  • Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco ze względu na wysoką zawartość teiny - pochodnej kofeiny. Drugi napar ma działanie uspokajające, pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem. 
  • Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych. 
  • Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca. 
  • Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi. 
  • Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą. 
  • Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki.
  • Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom. 
  • Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu. 
  • Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii.
  • Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.


POKRZYWA

Pokrzywa zwyczajna to nie tylko chwast. Kto wychował się na wsi ten wie, że bliskie spotkanie z pokrzywą do przyjemnych nie należy. Od wieków wykorzystywana w medycynie ludowej ze względu na swoje właściwości moczopędne i oczyszczające. Pokrzywa, inaczej Urtica dioica L. to roślina zawierająca witaminy A, K, B2, C oraz wiele makro i mikroelementów, takich jak magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem oraz sód. W swym składzie zawiera również serotoninę poprawiającą nasz nastrój, a także związki wchodzące w skład enzymów, regulujących metabolizm.

Właściwości pokrzywy:


  • Dodawana do potraw poprawi nasze trawienie i metabolizm. Związki zawarte w pokrzywie usprawniają pracę trzustki, wątroby oraz żołądka. 
  • Zawiera szereg niezbędnych dla naszego organizmu pierwiastków takich jak: fosfor, mangan, wapń, krzem, magnez, żelazo i cynk oraz witaminy C,K,B2.
  • Jest bogata w bioflawonoidy i garbniki, które wpływają korzystnie na wygląd skóry i paznokci poprzez zwiększenie produkcji kolagenu. 
  • Herbata z pokrzywy działa jak naturalny antybiotyk, wzmacnia odporność i poprawia pracę układu pokarmowego.
  • Oczyszcza krew z toksyn ponieważ zwiększa wydalanie z moczem chlorków, mocznika i innych szkodliwych produktów przemiany materii.

RUMIANEK
Kto nie zna pospolitego rumianku, ziółka na wszelkie bóle brzucha. Rumianek pospolity (łac. Matricaria recutita) pochodzi ze wschodniej części obszaru Morza Śródziemnego, dziś jest rozpowszechniony prawie wszędzie i ma wielorakie zastosowanie. Surowcem leczniczym rumianku są wysuszone koszyczki kwiatów. Zawierają przede wszystkim olejek eteryczny, w którego skład wchodzi głównie chamazulen oraz bisabolol, mające silne działanie hamujące rozwój bakterii i grzybów. Ponadto są to substancje rzadko występujące w świecie roślin. Rumianek zawiera także flawonoidy, kumaryny, terpeny, kwasy organiczne, cholinę, śluzy i sole mineralne. Koszyczek rumianku jest składnikiem wielu gotowych preparatów i mieszanek leczniczych. 


Właściwości rumianku:

  • Zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie antyalergiczne, bakteriobójcze i przeciwzapalne. 
  • Herbatka z rumianku ma właściwości rozluźniające mięśnie gładkie przez co pomaga przy wzdęciach i zaparciach, łagodzi objawy przejedzenia, ponadto ułatwia trawienie pokarmów.
  • Napar ma działanie uspokajające i antystresowe, może być pomocny w walce z bezsennością, wypity przed snem ukoi nerwy, złagodzi objawy lęku i niepokoju a także pomoże się wyciszyć  i ułatwi zasypianie. Efekty przynosi również kąpiel z dodatkiem rumiankowego naparu (zalecana także w przypadku trudności z zasypianiem u niemowląt).
  • Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym, ma zastosowanie jako płyn do płukania jamy ustnej w przypadku zapalenia dziąseł i bólu zębów. Świetnie działa także jako okład w przypadku zapalenia spojówek. Przemywanie rumiankiem wszelkich ran przyspiesza ich gojenie, skuteczny jako tonik w przypadku trądziku, łojotokowego zapalenia skóry, owrzodzeń czy grzybicy. 
  • Napar z rumianku często stosuje się w łagodzeniu bólów gardła, ucha, zębów, bólach reumatycznych, bólach głowy (w tym również migrenowych), bólach mięśni. Rumianek przynosi ulgę również w bólach porodowych, miesiączkowych i związanych z napięciem przedmiesiączkowym.
  • Rumianek ma także zastosowanie w kosmetyce jako środek wzmacniający włosy. Płukanki z naparu wzmacniają cebulki i rozjaśniają pasma, nadając im połysk i miękkość. 

CZYSTEK
Czystek (Cistus), uwielbiający suchy i gorący klimat, znany był już w IV wieku p.n.e na Bliskim Wschodzie i w Afryce. Obecnie w Europie Południowej ten wonny krzew lubi szczególnie gleby bogate w magnez, a jego dekoracyjne, różowe kwiaty charakteryzuje przyjemny żywiczny zapach. Ziele czystka wpływa pozytywnie na cały organizm, posiada właściwości antyoksydacyjne dzięki czemu chroni komórki przed działaniem wolnych rodników. Spożycie czystka wpływa na siły obronne organizmu.
Właściwości czystka 
  • Herbata z czystka usuwa toksyczne metale ciężkie z organizmu (szczególnie łatwo wiąże kadm), dlatego polecana jest szczególnie palaczom.
  • Dzięki temu, że jest niezwykle bogata w polifenole doskonale rozprawia się z drobnoustrojami, np. z wirusami. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych pomaga szybciej pozbyć się symptomów.
  • Napar jest również świetnym środkiem w profilaktyce dbania o higienę jamy ustnej. Ma działanie wybielające szkliwo zębów, ponadto zabija grzyby i bakterie. 
  • Regularne picie naparu z czystka powoduje zmianę zapachu wydzielin ciała. Jeśli ktoś ma problem np. z nieprzyjemnym zapachem potu (pachy, stopy), to zauważy po kilku tygodniach picia herbatki z czystka znaczną redukcję przykrego zapachu.

KOPER WŁOSKI
Koper włoski (Foeniculum vulgare) inaczej fenkuł to roślina bulwiasta, dwuletnia, niezwykle bogata w składniki mineralne. Do zaparzania herbaty wykorzystywane są przede wszystkim zmiażdżone nasiona tej rośliny, parzone pod przykryciem około 15 minut. W starożytnej Grecji i Rzymie stosowano go przeciw kolkom, bólom głowy i w chorobach skóry. Podobno gladiatorzy tuż przed walką nacierali swoje mięśnie wyciągiem z nasion fenkułu, gdyż wierzyli w ich wzmacniające działanie. 

Właściwości fenkułu: 
  • Ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Pomaga usunąć uczucie pełności i wzdęcia oraz wpływa korzystnie na procesy trawienne.
  • W ziołolecznictwie stosowany jako środek wykrztuśny, działa lepiej niż niejeden lek na kaszel. Współczesna fitoterapia poleca żucie nasion i picie herbaty z fenkułu m.in. w przebiegu grypy lub przeziębienia. 
  • Jest rośliną bogatą w witaminy z grupy B, witaminę C, A, K, E oraz potas. 
  • Zmniejsza napięcie mięśni gładkich, przez co napar może być stosowany w przypadku bólów miesiączkowych a także jako środek łagodzący objawy menopauzy. 


MIĘTA PIEPRZOWA
Mięta pieprzowa (Metha piperita), mięta lekarska - powstała przypadkiem w Anglii koło XVIII wieku, ze skrzyżowania mięty nawodnej i zielonej. Ze względu na łatwą uprawę szybko stała się popularną rośliną leczniczą. Mięta pieprzowa polecana jest przede wszystkim w dolegliwościach układu pokarmowego, zwłaszcza bólu brzucha, wzdęciach i braku łaknienia. W starożytności napar z liści mięty zielonej był polecany na łagodzenie objawów migreny. 


Właściwości mięty:

  • Pobudza wydzielanie soków trawiennych, przez co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. 
  • Głównymi składnikami olejku eterycznego produkowanego z liści mięty są: witamina C, karoten, rutyna oraz mentol - wykazujące działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne. 
  • Mięta pieprzowa przywraca prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit, umożliwia odpowiednie przemieszczanie treści jelitowej oraz odejście gazów, a tym samym zapobiega wzdęciom.
  • Zawarty w jej zielu mentol jest podstawowym surowcem do produkcji pasty do zębów, płynów do ust, kremów do masażu, dodatków do kąpieli i innych kosmetyków. 
  • W medycynie naturalnej wykorzystuje się olejek miętowy w przypadku nieżytu górnych dróg oddechowych, jako środek łagodzący kaszel i duszności oraz w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej. 
  • Dzięki właściwościom bakteriobójczym i chłodzącym ma zastosowanie w walce z opryszczką i wszelkiego rodzaju chorobami skórnymi np. ospa wietrzna. 

A czy wy znacie jakieś zioła o zdrowotnym działaniu?
Zapraszam do komentowania! 



Rzuć okiem jeszcze tutaj:
Superzioła - zioła o właściwościach leczniczych
Koktajle na zdrowie! cz.1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ŻYJ ZIELONO , Blogger