SMAKI JESIENI - PRZEPIS NA WEGAŃSKI KREM Z DYNI

Ostatnio pogoda za oknem nas nie rozpieszczała, więc możemy mieć ochotę zjeść nieco więcej niż zwykle. Ale jak tu jeść skoro wszędzie moda na bycie fit i szczupłą sylwetkę. Na jesienną aurę za oknem mam dla Was coś specjalnego! Nie wyobrażam sobie jesieni bez tego warzywa w kuchni, to nie byłaby prawdziwa jesień. 
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny krem z dyni, który syci, rozgrzewa i rewelacyjnie smakuje, a ponadto jest bogactwem odchudzającego błonnika, źródłem witamin no i najważniejsze: jest banalnie prosty w wykonaniu. W sam raz wpisuje się w aktualne wegańskie, bezglutenowe i fit trendy ;) 






Składniki: 
- dynia ok. 1,5 kg
- 3 ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 litry wody
- 1 cebula
- olej do smażenia
- przyprawy: curry, gałka muszkatołowa, kurkuma, papryka ostra, papryka słodka
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- łyżeczka słodzidła (ksylitol lub miód w wersji niewegańskiej)
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie: 
Ziemniaki i marchew ugotować w 2 litrach wody. Dynię pokroić na ćwiartki i wydrążyć z pestek. Wnętrze wysmarować tłuszczem. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 40 minut do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z przyprawami. Dodać do ugotowanych warzyw. Wystudzoną dynię obrać ze skórki, podzielić na mniejsze części i również dodać do warzyw. Dodać sok z cytryny, słodzidło i na koniec zmiksować. Podawać z pestkami dyni lub słonecznika. Smacznego! 

Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u i udostępnij znajomym! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ŻYJ ZIELONO , Blogger