DYNIOWE RISOTTO W BIAŁYM WINIE

Długo nie publikowałam żadnego konkretnego przepisu, a ten był już dość dawno gotowy do publikacji, tylko zwyczajnie brakło czasu na odpalenie komputera i dopracowanie szczegółów. Ostatnio widzieliście jedynie przebłyski moich kulinarnych dokonań, które wymagają bardziej skrupulatnego dopracowania, stąd też taka cisza na blogu. Ale nie martwcie się! Urlop za pasem, także będę już niedługo ładować baterie i realizować mnóstwo pomysłów związanych z rozwojem bloga oraz fanpage'a Żyj Zielono. 
Dzisiejsze danie to już kolejny przepis z dynią w roli głównej na tym blogu. Była zupa dyniowa, było curry z dynią, było kasztotto z dynią i jarmużem, a teraz pora na risotto! Byliśmy ostatnio na kolacji w fajnej knajpce i tam miałam okazję spróbować dyniowego risotta w białym winie z rozmarynem. Postanowiłam spróbować odtworzyć tę potrawę w domowych warunkach i nieco ją odchudzić ;) Powiem Wam, że udało się w 100%. 
Zresztą sprawdźcie sami ;) 









Składniki (na 4 porcje):
  • 1 szt. dyni (ja użyłam dyni piżmowej) 
  • 1 cebula 
  • 200 g ryżu basmati
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • szklanka białego wina
  • słodzidło: łyżka miodu lub syropu klonowego 
  • pół szklanki wody
  • garść szpinaku
  • 50g płatków drożdżowych lub parmezanu
  • litr bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • sól, pieprz do smaku 


Wykonanie: 

  1. Dynię obrać i pokroić w kostkę, to samo uczynić z cebulą. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić cebulę. Dusić kilka minut. Następnie dodać pokrojoną dynię oraz słodzidło i odrobinę wody. Smażyć przez kilka minut do miękkości. Gotową dynię podzielić na dwie części. Jedną odłożyć na miskę na bok, drugą zblendować z połową płatków drożdżowych na gładki krem. 
  2. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić surowy, nieugotowany ryż. Lekko podsmażyć. Następnie dodać bulion oraz wino i mieszając od czasu do czasu, poczekać aż ryż wchłonie cały płyn. Kiedy ryż będzie już miękki należy dodać dynię (tą zmiksowaną i tą w kawałkach), szpinak oraz rozmaryn i dokładnie wymieszać. Na koniec można dodać sól i pieprz do smaku.
  3. Risotto podawać posypane resztą płatków drożdżowych. Smacznego! 








Spodobał Ci się wpis? 
Polub na facebook'u i udostępnij znajomym! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ŻYJ ZIELONO , Blogger