WEGAŃSKA FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA

Tu w Irlandii pogoda nigdy nie rozpieszcza. Co prawda w tym roku lato jest nawet całkiem przyzwoite i temperatura oscylowała średnio wokół 20 kilku stopni, to właśnie nadchodzi jesień i temperatura zaczyna spadać do około 10. Co robić w takie dni? No cóż.. trzeba posiłkować się jakimś ciepłym jadłem, najlepiej aromatycznym i sycącym. W ramach 30-sto dniowego wyzwania wege z pomocą przychodzi pyszna, lekko słodka, lekko wytrawna, inspirowana tą prawdziwą francuską wersją: wegańska zupa cebulowa! Przepis dostałam od zaprzyjaźnionego kucharza, który jest Francuzem i zmodyfikowałam go do wersji wegańskiej. Zupa wyszła nieziemsko dobra, tania w wykonaniu i baaardzo sycąca. 
Zresztą sprawdźcie sami! 

francuska zupa cebulowa


Składniki: 

  • 1 kg cebuli
  • litr bulionu warzywnego
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżeczka majeranku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego, 
  • 3 liście laurowe
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka tymianku 
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie: 
Cebulę obieramy i szatkujemy na półksiężyce. W tym czasie w garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Kiedy będzie już rozgrzana, wrzucamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy przez około 20 minut do momentu aż będzie złota, mieszając co jakiś czas żeby się nie przypaliła. Kiedy cebula będzie gotowa dodajemy wszystkie przyprawy, bulion, wino i doprowadzamy do wrzenia. Aby uzyskać jeszcze lepszy smak odlewamy 1/3 zawartości garnka do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę, którą przelewamy z powrotem do garnka. Wymieszaną zupę podajemy z grzankami lub świeżym żytnim pieczywem. Bon appetit!




Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u i udostępnij znajomym! 




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 ŻYJ ZIELONO , Blogger