SUPER FOODS - NATURALNE ANTYBIOTYKI

W starożytnych Chinach cesarz płacił lekarzowi tylko wtedy kiedy był zdrowy. Kiedy zachorował, lekarza z jakiegoś powodu zabijano. Lekarz miał dbać o zdrowie cesarza poprzez odpowiednią dietę i ziołowe medykamenty. Dzisiaj płaci się lekarzom za to, że wypisują jak najwięcej chemicznych leków na byle jaką dolegliwość, nikt nie dba o naszą dietę i edukację w tym zakresie. BIG PHARMA nastawiona jest tylko na zysk. 
Jako, że lato się kończy i niedługo nastanie jesień, pora w której wiele ludzi zmaga się z przeziębieniami, przedstawiam wam dzisiaj pierwszy post z serii super foods, dzisiaj na tapecie naturalne antybiotyki. Więc zamiast czekać w kolejce do lekarza, który i tak potraktuje nas powierzchownie, wypróbuj te produkty już dziś. Większość z pewnością masz w swojej kuchni! A jak wiadomo - lepiej zapobiegać niż leczyć. 
Zapraszam do lektury! 







Polskie zapasy
w irlandzkim domu 

Miód 
Charakteryzuje się wysokim działaniem antybiotycznym. Najlepszy pod tym względem jest miód lipowy. Hamuje bądź niszczy rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Dzięki działaniu wykrztuśnemu pomaga leczyć przeziębienie i grypę, chroni górne drogi oddechowe a zażywany regularnie podnosi odporność organizmu. Warto wiedzieć, że najlepszy efekt uzyskamy dodając łyżeczkę miodu do ciepłej wody z cytryną, przy czym należy pamiętać o tym aby nie rozpuszczać go w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, gdyż traci swoje wszystkie cenne właściwości. 

Maliny
O właściwościach malin wiedziały już nasze prababki. W XVI wieku syrop z malin stosowano jako środek wzmacniający organizm. Zawierają kwas salicylowy, działający napotnie oraz olejki eteryczne które rozgrzewają organizm od środka, są więc niezastąpione w leczeniu przeziębień, grypy i gorączki. A herbata malinowa zalecana jest profilaktycznie niemal każdemu.

Czosnek
Ta roślina to nie tylko antybiotyk, ale także pomoc dla serca. Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza odkładanie się cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych oraz poprawia elastyczność tętnic. Mimo, że powoduje nieświeży oddech, to zabija wszelkie grzyby i bakterie. Podczas obu wojen światowych był stosowany do odkażania ran i zabezpieczania przez rozwojem chorób przenoszonych drogą kropelkową. Jeden ząbek czosnku dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory już o połowę!


Natka pietruszki
Zielsko bogate w witaminę A, C i żelazo znane od niemal 2000 lat pomaga usuwać toksyny z organizmu i wzmacnia naturalną odporność organizmu na choroby. Leczy kaszel, dba o układ moczowy, jest moczopędna co sprzyja wydalaniu zbędnych substancji z organizmu. Ponadto maskuje nieświeży oddech, np. czosnku ;) 

Kiszonki 
Kapusta kiszona, ogórki kiszone, buraki kiszone i wiele innych to naturalne probiotyki. Co to znaczy? Dzięki zawartości żywych kultur bakterii probiotycznych, m.in. ze szczepu lactobacillus cassei (L.cassei - to bakterie kwasu mlekowego) dbają o zachowanie prawidłowej flory bakteryjnej w naszych jelitach. Ich brak powoduje spadek odporności organizmu i zaburzone działanie układu immunologicznego. Jeśli więc łapią Cię częste infekcje - jedz kiszonki na zdrowie! Pamiętaj, że muszą to być produkty kiszone a nie kwaszone. Te drugie niestety nie działają probiotycznie, najlepiej więc kisić samemu.


Kasza jaglana
Dzięki właściwościom antybakteryjnym poprawia ogólny stan zdrowia oraz usuwa toksyny z organizmu. Jeśli dokucza Ci katar i mokry kaszel, zjedz miskę jaglanki. Ma właściwości odśluzowujące organizm i wraz z kaszą gryczaną jest zasadotwórcza co oznacza, że jedzona regularnie pomaga utrzymać organizm w homeostazie - czyli stanie permanentnego zdrowia. 

Żurawina
Mimo że rośnie w Polsce nie cieszy się popularnością. Najlepsze są przetwory z żurawiny ponieważ surowa ma nieco cierpko-kwaśny smak. Sok z żurawiny dostarcza nie tylko witaminy C działającej przeciwwirusowo, ale też dużo błonnika. Pomaga dbać o nerki, rozpuszcza kamienie nerkowe. Swoje działanie antybakteryjne zawdzięcza między innymi obecności kwasy chininowego.







Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u! 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 ŻYJ ZIELONO , Blogger