7 PRZEPISÓW NA SZYBKIE, ZDROWE, TANIE I WEGAŃSKIE ŚNIADANIE

Hej ludzie! Zjedliście dzisiaj śniadanie? Czy może skończyły wam się pomysły co jeść?  A może w ogóle nie jesteście fanami śniadań i wychodzicie na głodniaka z domu? Dla mnie śniadanie to najważniejszy i ulubiony posiłek w ciągu dnia, kocham śniadania na słodko z owocami i to właśnie takie dominują w moim jadłospisie najczęściej, aczkolwiek pojawiają się również wytrawne i warzywne. Bez śniadania dzień po prostu nie może się dobrze zacząć. Nie ma bardziej wartościowego posiłku niż właśnie śniadanie, które dostarcza energii na cały dzień, syci na długo, zapobiega podjadaniu i w dodatku pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Czego chcieć więcej? 
Dzisiaj zebrałam aż 7 przepisów na szybkie, zdrowe i wegańskie śniadania, dzięki którym przetrwacie cały tydzień. Ten post jest zapowiedzią akcji, którą szykuję dla was od września, a więcej na ten temat już jutro, także bądźcie czujni, bo częściej będą się pojawiały informacje na temat diety roślinnej! 
Ale wracając do tematu, jesteście ciekawi co za pyszności będę serwować przez kolejny tydzień?
Zapraszam do lektury! 

tanie i szybkie śniadania



OWSIANKA

Owsianka to klasyk. Robi się ją zaledwie w kilka minut, a syci na kilka godzin. Owsianka to mój faworyt, jeśli chodzi o szybkość przygotowywania, smak, możliwość modyfikacji pod kątem dodatków i ilość składników odżywczych. Nie jesteś fanem/fanką owsianki? To musisz wiedzieć, że jeśli najbardziej zatwardziały przeciwnik owsianki jakiego znam dał się do niej przekonać i zjada ją bez mrugnięcia okiem to każdemu zasmakuje w wersji zaproponowanej przeze mnie. 

Składniki: (porcja ok. 450 kcal)

  • płatki owsiane górskie (4 łyżki)
  • mleko ryżowe (szklanka)
  • banan (1 mała sztuka)
  • kiwi (1 mała sztuka)
  • syrop klonowy (łyżeczka) 
  • kakao (łyżeczka)
  • masło orzechowe (łyżeczka ok. 3g)
  • cynamon (szczypta)
  • do posypania: nasiona chia, nasiona lnu, bakalie

Przygotowanie: 
Płatki zalać mlekiem i gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Do ugotowanych płatków dodać banana, kiwi, cynamon, łyżeczkę kakao i masło orzechowe. Podawać na ciepło polaną syropem klonowym i posypaną nasionami!





OWOCOWE SMOOTHIE 

Tutaj ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Smoothie to zaraz po owsiance kolejne błyskawiczne śniadanie dla zabieganych. Tutaj podam wam moją ulubioną mocno owocową wersję.

Składniki:

  • 1 banan
  • garść mrożonych malin
  • garść mrożonych truskawek
  • szklanka mleka ryżowego
  • łyżka ziaren lnu
  • opcjonalnie: 2 łyżki płatków owsianych lub otrębów, sproszkowany korzeń macy lub odżywka białkowa

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na gładką masę. Podawać w szklance. Voilà!



TOFUCZNICA 

Tofucznicę pokochałam miłością równie wielką co swego czasu jajka. Jako, że z początku nie miałam zbytniego przekonania do tofu i w ogóle produktów sojowych, tofucznica napawała mnie wręcz paraliżującym strachem. No ale nie, że nie mogłam się za bardzo wypowiedzieć dopóki jej nie spróbowałam. W końcu nadszedł ten dzień i... to było moje najlepsze śniadanie ever!
Szybkie, sycące i przebogate w żelazo!
Zresztą sprawdźcie sami:

Składniki:

  • kostka tofu (ok. 150 g)
  • oliwa z oliwek
  • 3 pieczarki
  • pół cebuli
  • przyprawy: chili, papryka wędzona, sól, pieprz, dowolne zioła
  • zielenina: rukola, szpinak, sałata

Przygotowanie: 
Wszystko robimy dokładnie tak samo jak w przypadku jajecznicy. Najpierw podsmażamy pokrojoną cebulkę z pieczarkami, a dopiero potem dorzucamy pokruszone i doprawione tofu. Nie żałujcie przypraw, gdyż tofu samo w sobie jest bez smaku. Niektórzy dodają czarną sól, która ma ponoć smak... jajek. Najlepiej smakuje ze świeżą zieleniną i pieczywem pełnoziarnistym.



JAGLANKA 

Uwielbiam śniadania na słodko, a kasza jaglana sprawdza się tutaj świetnie. Prócz tego, że ma właściwości alkalizujące to jej lekko orzechowy smak zachwyca w każdym wydaniu. Moją ulubioną wersją jest kokosowa jaglanka z malinami i borówkami, które są istną antyoksydacyjną bombą. 

Składniki: 

  • ugotowana na sypko kasza jaglana (ok. 150g)
  • mleko kokosowe z kartonu (ok. pół szklanki)
  • wiórki kokosowe
  • maliny, borówki, suszone owoce  

Wykonanie:
Ugotowaną kaszę należy wymieszać z mlekiem kokosowym i lekko podgrzać. Podawać z wiórkami kokosowymi i owocami na wierzchu. 



GRYCZANE PANKEJKI Z JABŁKAMI 

Pankejki goszczą u nas coraz częściej. Moje przypominają bardziej polskie racuchy aczkolwiek są równie puszyste i słodkie jak te klasyczne amerykańskie. Takie śniadanie nadaje się idealnie na leniwy niedzielny poranek kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie posiłku. 

Składniki:

  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • ok.100-150 ml mleka roślinnego np. migdałowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka syropu klonowego
  • jabłko, banan lub inne dowolne owoce 
  • olej do smażenia
Przygotowanie: 
Wszystkie składniki prócz owoców dokładnie łączymy ze sobą w misce za pomocą łyżki tak aby powstała gęsta masa. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię posmarowaną warstwą tłuszczu. Pankejki nakładamy ostrożnie łyżką i formujemy z nich małe placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor przez około dwie minuty. Podajemy z owocami i masłem orzechowym.  


CZEKOLADOWY BUDYŃ Z CUKINII

To moje ostatnie odkrycie! Budyń z cukinii podbił moje serce i zostanie już na stałe w jadłospisie. Budyń jest kremowy, mocno czekoladowy, sycący i pyszny! Nie przekonuje Cię cukinia w wydaniu na słodko? Uwierz, że ja też byłam do tego przepisu sceptycznie nastawiona dopóki nie spróbowałam.

Składniki:
  • 2 cukinie
  • pół szklanki mleka ryżowego lub innego
  • surowe kakao lub karob ok. 4 łyżki
  • nasiona słonecznika, sezamu, dyni lub chia
  • syrop klonowy ok. łyżka 
  • owoce jako dodatek np. maliny, jeżyny, borówki
Przygotowanie: 
Cukinię umyć, nie obierać. Pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się, osolonej wody na około 3 minuty. Odcedzić, przełożyć do blendera, dodać kakao i syrop klonowy, następnie zblendować na gładką masę. Przełożyć do miseczki i udekorować pestkami oraz owocami. Jeść ciepłe! 



GRZANKI Z AWOKADO I POMIDORAMI LUB GRZANKI NA SŁODKO

Najprostsze i najszybsze śniadanie jakie kiedykolwiek przyrządzałam. Coś w sam raz dla zabieganych. Kanapka zawsze jest świetnym rozwiązaniem, kiedy nie mamy czasu rano. Osobiście nie jestem szczególną fanką kanapem i w dodatku jestem typem osoby, która lubi wstawać rano i rzadko wybieram tego typu śniadanie. Jednak są dni, że się człowiekowi po prostu nie chce stać przy garach i nie ma głowy do wymyślania nowych potraw, więc w ruch idzie toster i kanapki. 

Składniki:
  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego np. żytnie na zakwasie
  • pół awokado
  • pomidor
  • domowa pasta z daktyli 
  • domowe powidła lub dżem 
Przygotowanie: 
Kanapkę chyba każdy potrafi sobie zrobić ;) 






A jakie są wasze ulubione śniadania?

Podzielcie się w komentarzach!

 

Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u i udostępnij znajomym!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ŻYJ ZIELONO , Blogger